OvenDonuts (van gistdeeg) - Basisrecept
Beoordeeld met 5.0 sterren door 1 gebruikers

Ingrediënten
Voor ca. 20 stuks
- 180 ml lauwwarme melk
- ½ blokje verse gist
- 1 zakje bourbon vanillesuiker
- 330 g bloem
- 50 g suiker
- 1 eidooier
- 25 g zachte boter
Daarnaast:
-
Donut-uitsteekvorm, of twee ronde uitsteker/glazen met een diameter van ca. 7 cm en 2,5 cm
Instructies
- Los de gist op in de melk, voeg de vanillesuiker toe en laat 10 minuten staan.
- Doe alle overige ingrediënten samen met het gist-melkmengsel in een kom en kneed met de deeghaken gedurende 5 minuten tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, leg het terug in de kom, dek af met een doek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
- Kneed het deeg kort met de hand door op een licht bebloemd werkvlak. Rol het uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en steek donuts uit. Kneed de restjes opnieuw samen, rol uit en steek meer donuts uit.
- Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een schone doek en laat ze nog eens 20 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
- Bak de donuts gedurende 10-12 minuten en laat ze afkoelen op een taartrooster.